Update situatie Export North Atlanic trade

Terug naar overzicht
Update situatie Export North Atlanic trade

Nadat we de afgelopen maanden te maken kregen met een ongekende en nooit eerder geziene dramatische situatie op de import Trade vanuit het Verre Oosten, lijkt het er nu op dat ook op de export Trade naar Noord-Amerika een zeer zorgelijke situatie aan het ontstaan is.

Van meerdere gerenommeerde rederijen horen wij de laatste weken dat de schepen richting Amerika overboekt zijn en dat de tarieven in het 2e kwartaal substantieel omhoog zullen gaan.

In de afgelopen week heeft zich deze onwenselijke situatie nog verder verscherpt. Er is nauwelijks nog een container naar Amerika te boeken voor de komende 2 maanden en alleen als je bereid bent een fors hoger “Premium tarief” te betalen kom je nog aan boord. Als we daar de aangekondigde tariefsverhogingen per 1 april a.s. erbij op tellen zou je kunnen spreken over een verdubbeling van de tarieven. En het einde lijkt nog niet in zicht, de rederijen hebben ook naast de tariefsverhogingen per 1 april verdere additionele verhogingen aangekondigd.

Helaas zien we ook al weken behoorlijke vertragingen op het vaargebied Noord-Amerika door congestie in Europese en Amerikaanse havens maar ook door de bekende problematiek van te weinig truckers en te volle rail terminals in de VS en Canada.

Last but not least zet de branche zich schrap voor een mogelijke grote staking in Montreal na 22 maart. Op dit moment is dit nog niet zeker, maar er worden al volop alternatieven gezocht die er niet of nauwelijks zijn.

Ons advies aan onze klanten is dan ook houdt u rekening met een substantieel langere looptijd richting Amerika en zeker ook met fors oplopende tarieven voor zeecontainers richting de VS en Canada.

Zoals altijd behartigen wij uw belangen en zullen wij er alles aan doen om de negatieve gevolgen voor onze klanten tot een minimum te beperken.

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl