Tarieven zee- en luchtvracht 1e kwartaal 2023

Terug naar overzicht

Namens de directie en alle medewerkers van Intervracht Nederland BV wens ik u een gezond en succesvol nieuw jaar toe.

De gevolgen van de pandemie en de wereldwijde problemen in de supply chain spelen nog steeds een belangrijke rol in de internationale logistiek. Gelukkig zien we de laatste maanden dat de tarieven, zeker voor de import uit Azië, fors aan het dalen zijn en dat looptijden weer betrouwbaarder zijn geworden. Ook zien we het begin van een tariefdaling voor export zendingen en de verwachting is dat deze daling in het eerste kwartaal 2023 zal doorzetten.

Door de krappe arbeidsmarkt en tekorten in het wegvervoer zien we wel dat (douane)expediteurs en wegvervoerders de tarieven voor afhandeling, douanezaken en wegvervoer voor 2023 substantieel verhogen. Wij hebben ervoor gekozen onze tarieven voor de afhandeling en douane activiteiten niet te verhogen.

Hieronder geven wij u een opsomming van de belangrijkste wijzigingen.

Zeevracht

  • Import Azië

De tarieven voor de import van volle containers uit China en Zuid Oost Azië naar Europa zijn inmiddels gedaald tot bijna het niveau van voor Covid. Zoals u inmiddels van ons gewend bent vangen wij de tarief-schommelingen op met onze variabele PSS-toeslag. Per 1 januari 2023 hebben wij onze tarieven aangepast aan het huidige lage niveau en de PSS op nul gezet.   

  • Noord-Amerika export FCL

Op de Noord Atlantische vaarroutes zien we de laatste weken tekenen van een afkoelende markt en dalende tarieven. Onze verwachting is dat deze trend zal doorzetten in het eerste kwartaal 2023.  

  • Noord-Amerika export LCL

Voor de routes (via Canada) naar Chicago hebben rederijen de tarieven voor Q1, 2023 verlaagd en wij zullen onze tarieven dienovereenkomstig aanpassen.

  • Noord-Amerika import LCL/FCL

Op de import vanuit Amerika zien wij momenteel geen noemenswaardige wijzigingen.

  • Overige vaargebieden

Voor de overige vaargebieden waarop wij actief zijn zoals o.a. het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Australië zullen wij met onze tarieven de markt blijven volgen.  

Luchtvracht

De tarieven voor luchtvrachtzendingen dalen eveneens, zowel de import tarieven voor zendingen uit Azië als ook de export tarieven naar bijvoorbeeld Nood Amerika zien we de afgelopen weken substantieel dalen door een lagere vraag en meer capaciteit.

Wegvervoer

De tarieven voor wegvervoeractiviteiten in Nederland en Europa gaan helaas fors omhoog in 2023 veroorzaakt door capaciteitsproblemen en hogere kosten. Onze vervoerders hebben verhogingen tussen 10% en 20% aangekondigd. Wij hebben onze wegvervoer tarieven Nederland/Europa met 10% verhoogd voor 2023.

Toeslagen

De ondertussen bekende toeslagen voor brandstof (BAF, LSSC, FSC), valutarisico’s (CAF) en security (SSC, ISPS) zullen wij zoals altijd volgens uitgave aan u doorbelasten.

Mocht u verdere uitleg willen neemt u dan gerust contact met ons op en blijft u vooral ook onze nieuwsberichten op de website www.intervracht.nl volgen.

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl