De logistieke wereld in de Covid-19 crisis

Terug naar overzicht
De logistieke wereld in de Covid-19 crisis

De wereld kampt nu al bijna een jaar met een ongekende pandemie met als gevolg een wereldwijde economische crisis. De mensheid staat voor haar grootste uitdaging sinds de 2e wereldoorlog. Ook aan de wereldwijde logistiek gaat deze crisis niet voorbij. Onze sector kampt al maanden met uitdagingen van enorme omvang. Passagiersvliegtuigen staan grotendeels stil waardoor luchtvracht tarieven fors gestegen zijn en vaak onvoorspelbaar zijn. Door thuis werken en ziekte is de bereikbaarheid van schakels in de complete keten ver onder de maat die we gewend zijn.


Bepaalde sectoren beleven hoogtijdagen waardoor capaciteiten onder druk komen, met name de ruimte aan boord van schepen vanuit China en India is schaars en duur. De tarieven vanuit Azië naar Europa zijn in een paar maanden tijd verdubbeld, de tarieven van China naar Amerika zijn zelfs bijna verdrievoudigd. Het bewust krap houden van capaciteiten door rederijen (blank sailings) speelt hierbij ook een belangrijke rol.


De VS ondervindt veruit de grootste problemen in de westerse wereld en bovenop de reeds bestaande problematiek van de verouderde en ontoereikende logistieke infrastructuur brengt de Corona crisis ook extra uitdagingen met zich mee zoals o.a. congestie in havens en op rail terminals, nog verder oplopende tekorten in de toch al overspannen truckers markt.


Al deze zaken spelen een belangrijke rol in het dagelijks verwerken van uw zendingen. Onverwachte wijzigingen en vertragingen zijn aan de orde van de dag.


Tarieven blijven grillig, niemand wil zich vast leggen en dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe toeslagen en extra kosten gerelateerd aan de bijzondere situatie waar we in zitten. Daarnaast komt de kredietverstrekking door rederijen en andere schakels in de logistieke keten steeds meer onder druk. Niemand weet ten slotte waar we morgen staan en daarom wil niemand ook maar enig risico nemen.


Wij trachten als Intervracht alles in het werk te stellen de gevolgen van deze ontwikkelingen voor onze relaties tot een minimum te beperken. Ons team staat dagelijks voor u klaar om al uw belangen waar dan ook in de wereld te behartigen, uiteraard samen met onze strategische partners.


Communicatie over dit alles proberen wij zo vaak mogelijk en zo open mogelijk te voeren maar zoals gezegd, staan ook wij iedere dag weer voor verrassingen. Ons advies is dan ook meer tijd in te calculeren voor uw logistieke looptijden en in uw kosten calculaties rekening te houden met sterk fluctuerende tarieven.

Intervracht Nederland BV

Directie

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl