Chinees ‘zero-Covid’-beleid tart logistiek

Terug naar overzicht

Als enige grote land ter wereld handhaaft China nog steeds een zerotolerancebeleid bij de aanpak van het coronavirus. Enerzijds zorgt dit voor een laag aantal coronabesmettingen in het land. Anderzijds leidt het tot verstoringen in de transportketen die wereldwijd voelbaar zijn. In hoeverre wegen de voordelen van het beleid nog op tegen de nadelen?

Door de rigoureuze corona-aanpak is de scheepvaart in Chinese havens flink ontregeld. Veel schepen kiezen ervoor om koers te zetten naar Shanghai, de grootste containerhaven van de wereld, in een poging om maar aan de coronavertragingen te ontkomen die al in andere Chinese havens zijn ontstaan. Maar ook Shanghai krijgt daardoor steeds meer te maken met opstoppingen. Al met al zijn vaarschema’s nu met ongeveer een week vertraagd. In de Europese havens, die ook al overbelast zijn, werkt dit op termijn door.

In de nabij Shanghai gelegen haven van Ningbo zijn verschillende vrachtdiensten opgeschort vanwege coronabesmettingen. Ook in Shenzhen dijen de wachtrijen uit. Een van de terminals in de haven heeft beperkingen opgelegd aan het accepteren van goederen. Containers mogen nu pas drie dagen voor de geplande aankomst van schepen worden aangevoerd. Tianjin, in de buurt van Beijing, bevindt zich momenteel in volledige lockdown. Volgens het bedrijf Westbound Logistics Services is de haven wel open, maar heeft men er te maken met flinke vertragingen voor het vrachtvervoer.

Beijing

De Chinese regering neemt haar harde maatregelen vanwege een, vanuit Europees perspectief, laag aantal besmettingen. Zo zijn de maatregelen in de haven van Ningbo genomen naar aanleiding van een schamele 23 besmettingen in de stad.

In Beijing is inmiddels de eerste besmetting met de omikronvariant vastgesteld. In een persconferentie van afgelopen zaterdag werd bevestigd dat het ging om een geval die in de stad zelf is opgelopen. Gezondheidsfunctionaris Pang Xinghuo gaf volgens persbureau Reuters aan dat ‘niet uitgesloten kan worden dat de infectie door geïmporteerde goederen heeft plaatsgevonden’.

Met de Olympische Spelen in Beijing in het vooruitzicht, die op 4 februari beginnen, is China zo mogelijk nog alerter op coronabesmettingen dan het toch al was. Via het grote wintersportevenement wil het land zich laten zien op het wereldtoneel. Om te voorkomen dat corona zich verspreidt gedurende de Olympische Spelen, heeft de organisatie al besloten dat bezoekers alleen op uitnodiging welkom zijn.

Afgelopen maandag ging bovendien het Chinese reisseizoen van start: de eerste mensen vertrokken om Chinees Nieuwjaar te vieren met hun familie. Staatspersbureau Xinhua verwacht dat de hoeveelheid reizigers dit jaar met bijna 36% zal toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Om een verhoogd aantal besmettingen in deze periode te voorkomen, hebben verschillende Chinese steden al beperkingen aan reizigers opgelegd. Dit weekend hebben de Chinese steden Luoyang en Jieyang bijvoorbeeld laten weten dat reizigers hun aankomst drie dagen van tevoren moeten doorgeven om de stad binnen te kunnen komen.

Voordelen

Met deze maatregelen houdt de regering de hoeveelheid ziekenhuisopnames en de hoeveelheid doden door het virus onder controle, zo verklaart China haar strategie. ‘We zullen dit beleid nog lange tijd houden’, zei Zhong Nanshan, een expert op het gebied van luchtweginfecties, tegen Reuters.

Het strenge beleid heeft economisch ook zijn voordelen gehad. Waar andere landen in de afgelopen anderhalf jaar te maken kregen met landelijke lockdowns met grote gevolgen voor de economie, kon het leven in China na het bedwingen van de historische Wuhan-uitbraak grotendeels gewoon doorgaan. Maar de gevolgen van de verstoring van de internationale toeleveringsketens door de huidige maatregelen worden nu wel steeds duidelijker zichtbaar.

Landen wereldwijd moeten hun toeleveringsketens veilig stellen om inflatieschokken te voorkomen, zo betoogde de Chinese president Xi Jinping tijdens een online versie van het World Economic Forum (WEF). Volgens Xi moeten de huidige problemen en risico’s worden aangepakt om ook het gestage herstel van de wereldeconomie uit de coronacrisis te bevorderen, zei hij via een videoverbinding.

Op de rem

Xi wees op de bevoorradingsketens die door de crisis nu zijn verstoord. Daarbij stijgen de prijzen voor grondstoffen almaar verder en is de energievoorziening krap, verduidelijkte hij. ‘Deze risico’s versterken elkaar en vergroten de onzekerheid over het economische herstel.’

Xi waarschuwde ook voor wereldwijde inflatierisico’s en domino-effecten van hogere rentetarieven. ‘Als grote economieën op de rem gaan staan of een ommezwaai maken in hun monetaire beleid, kan dat ernstige negatieve gevolgen hebben’, zei hij.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag voor het eerst in bijna twee jaar de rente. De Amerikaanse evenknie Federal Reserve heeft voor de komende maanden juist renteverhogingen aangekondigd. Xi riep op tot coördinatie van het wereldwijde economische beleid.


Groei China stagneert

De import naar China groeide in 2021 gemeten over het hele jaar met 30,1%. De groei lijkt in de loop van het jaar echter wel te zijn gestagneerd. In december groeide de import nog ‘maar’ met 19,5% ten opzichte van het jaar ervoor. ‘De invoer van goederen is sterk gedaald. Dit komt overeen met de huidige binnenlandse zwakte’, zei China-econoom Julian Evans-Pritchard van onderzoeksbureau Capital Economics tegen persbureau Reuters.

De Chinese export groeide vorig jaar met 29,9% ten opzichte van het jaar ervoor, en ook die groei begon na verloop van tijd te stagneren. Dit komt enerzijds door de afnemende vraag naar producten en anderzijds door de hoge kosten voor de Chinese exporteurs. In december groeide de export nog met 20,9% ten opzichte van het jaar ervoor. Evans-Pritchard vraagt zich af of de exportgroei zich zal doorzetten. ‘Vorige maand is de export sterk gebleven, maar dit kan veranderen in de komende maanden door de steeds vaker voorkomende verstoringen in de havens’, zei hij tegen Reuters.

Economen verwachten dit jaar in China een economische groei van 5,2%. De Chinese president Xi bagatelliseert de zorgen over de Chinese economie, die in het slotkwartaal van 2021 met 4% groeide, de zwakste groei sinds begin 2020. ‘De fundamenten van de Chinese economie zijn onveranderd. Die blijven veerkrachtig en hebben voldoende potentieel. De langetermijn-vooruitzichten zijn positief’, aldus Xi.

Bron: https://www.nt.nl

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl