AIR Export Amerika

Terug naar overzicht
AIR Export Amerika

Export Amerika luchtvracht tarieven zullen pieken na vliegverbod op VS


De luchtvrachtprijzen vanaf Europa naar de Verenigde Staten zullen spectaculair stijgen doordat de Amerikaanse regering een vliegverbod (voor minimaal dertig dagen) vanaf vrijdag middernacht heeft ingesteld voor de Schengenlanden.


Verladers moeten de komende dagen op chartervluchten over ‘de plas’ rekening houden met een verdrievoudiging van het gangbare tarief, van 2 tot 3 euro per kilo naar 7 tot 8 euro. Dat melden vrachtmanagers op Schiphol.


Ongeveer 80% van de luchtvracht op de EU-VS- markt wordt tegenwoordig vervoerd op passagiersvliegtuigen. Die capaciteit zal de komende dagen nagenoeg wegvallen, ofschoon Lufthansa en ook KLM hebben aangekondigd op sommige Amerikaanse entry-points, zoals New York, nog te blijven vliegen de komende weken.


KLM profiteert daarbij ook van de sterke alliantiegenoot Delta Air, terwijl Lufthansa ruggensteun krijgt van partner United om het vrachtnetwerk zo goed als het kan in stand te houden.


Veel expediteurs zullen de komende weken dan ook problemen ondervinden om voldoende capaciteit in te kopen. Doordat er altijd een zee aan belly capaciteit aanwezig is in de trans-Atlantische markt, is het een spotmarkt zonder vaste capaciteitscontracten (allotments).

Terug naar overzicht
+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl