Wat is een douane-expediteur

Terug naar overzicht
Wat is een douane-expediteur

Wat is een douane-expediteur en wat doen ze precies?

Een douane-expediteur is een partij die u van advies voorziet en ondersteunt bij de afhandeling van douanezaken die komen kijken bij de in- en uitvoer van uw goederen. Niet iedere partij kan zomaar de rol van douane-expediteur vervullen; hiervoor is een vergunning en bovenal expertise nodig.

 

Wat doet een douane-expediteur precies?

Een douane-expediteur handelt al uw douanezaken af. Aan de hand van documenten (zoals facturen) die de douane-expediteur aangeleverd krijgt, doet hij de aangiftes. De douane-expediteur zorgt ervoor dat alle documenten zoals gewenst worden aangeleverd bij de douane. Ze kennen de procedures van begin tot eind, waardoor de douanezaken snel, accuraat en tijdig afgehandeld kunnen worden. De douane-expediteur kan gezien worden als een adviseur die u ondersteunt bij de voorbereiding en uitvoering van in- en uitvoerprocessen. Daarnaast assisteren ze u wanneer er sprake is van eventuele geschillen of problemen omtrent douanezaken.

Kunt u uw douanezaken niet gewoon zelf regelen?

Ja, u zou uw douanezaken zelf kunnen regelen wanneer u beschikt over de vereiste vergunningen. Echter is de regelgeving voor het vervoeren vanuit en naar de Europese Unie een complexe zaak, dit betekent dat de juiste kennis in huis moet zijn. Naast de vereiste vergunningen en kennis is er software nodig om de douanezaken af te handelen. Het uitbesteden van uw douanezaken is dus een erg logische keuze.

Aan wie kunt u uw douanezaken uitbesteden?

Er zijn verschillende ‘soorten’ douane-expediteurs. Allereerst zijn er de douane-expediteurs die zich enkel focussen op douanediensten en dus geen logistieke diensten aanbieden. Dan zijn er logistieke dienstverleners met een eigen douane-expeditieafdeling waarop douanespecialisten werkzaam zijn. Ten slotte zijn er logistiek dienstverleners die zelf niet bevoegd zijn om douanezaken af te handelen en deze weer uitbesteden maar toch onder eigen naam aanbieden.

 

Bent u op zoek naar een douane-expediteur?

Naast zee- en luchtvrachtexpediteur is Intervracht ook douane-expediteur. Dus wanneer u zoekt naar volledige ontzorging van uw zendingen inclusief de organisatie van douanezaken, dan is Intervracht de partner die u verder kan helpen. Neem contact op met Intervracht ’s douanespecialisten indien u meer informatie nodig heeft of wanneer u geïnteresseerd bent in onze dienstverlening.

 

+31 (0)88 3190430
info@intervracht.nl